Przepis na Kruche babeczki z czekoladą

Jeśli macie ochotę na babeczki, to polecam Wam
kruche babeczki z czekoladą
. Tego typu wypieki można często kupić w cukierni, z nadzieniem czekoladowym albo kajmakowym, latem za to takie babeczki najlepiej smakują z budyniem i owocami. Dzisiaj jednak pozostanę przy wersji czekoladowej. Babeczki są kruche, wypełnione odrobiną dżemu oraz musem czekoladowym, a z wierzchu ozdobione orzeszkiem.
Kruche babeczki z czekoladą
to idealne małe co nieco na spotkanie z przyjaciółmi. W zależności od upodobań możecie przygotować babeczki bardziej słodkie lub mniej (wykorzystując czekoladę deserową). Jeśli macie ochotę, to babeczki możecie również udekorować owocami, tak jak
tartę z malinami
. Smacznego.

kruche babeczki z czekoladą – lista składników:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • kruche babeczki:
  • migdały lub inne orzechy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g czekolady (jak lubicie słodkie smaki, to mleczna)
  • 125 g masła
  • nadzienie:
  • dżem malinowy
  • 50–60 g wody
  • 250 g mąki
  • 70–90 g śmietany kremówki

kruche babeczki z czekoladą Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inny przepis

Najważniejszą fazą przygotowań jest dobre upieczenie kruchego ciasta. Dodaj cukier, cukier waniliowy i cukier puder po odmierzeniu mąki i posiekaniu masła na małe kawałki. Następnie zagnieść żółtko i wodę. Można, ale nie trzeba wkładać ciasta do lodówki na 10 minut (polecam zrobić to przed latem, kiedy jest cieplej). Kończę na delikatnie posypanej mąką krawędzi, a następnie używam szklanki do zabijania kół z oceną bardziej widoczną niż to, co jest na horyzoncie pleśni. Mieszankę nakładam bezpośrednio na formy bez ich smarowania; Łatwo jest usunąć mieszaninę). Piecz przez około 15 minut lub do uzyskania złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 200°C. W miseczce mieszam śmietankę i uformowaną czekoladę, następnie wkładam do garnka z wrzącą wodą i odstawiam, aż czekolada się rozpuści. Mieszam. Babeczkę polałam musem czekoladowym, orzechami i niewielką ilością dżemu. Masę czekoladową pozostawiam do zastygnięcia.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *