Jeśli macie ochotę na babeczki, to polecam Wam
kruche babeczki z czekoladą
. Tego typu wypieki można często kupić w cukierni, z nadzieniem czekoladowym albo kajmakowym, latem za to takie babeczki najlepiej smakują z budyniem i owocami. Dzisiaj jednak pozostanę przy wersji czekoladowej. Babeczki są kruche, wypełnione odrobiną dżemu oraz musem czekoladowym, a z wierzchu ozdobione orzeszkiem.
Kruche babeczki z czekoladą
to idealne małe co nieco na spotkanie z przyjaciółmi. W zależności od upodobań możecie przygotować babeczki bardziej słodkie lub mniej (wykorzystując czekoladę deserową). Jeśli macie ochotę, to babeczki możecie również udekorować owocami, tak jak
tartę z malinami
. Smacznego.
kruche babeczki z czekoladą – lista składników:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kruche babeczki:
- migdały lub inne orzechy
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g czekolady (jak lubicie słodkie smaki, to mleczna)
- 125 g masła
- nadzienie:
- dżem malinowy
- 50–60 g wody
- 250 g mąki
- 70–90 g śmietany kremówki
kruche babeczki z czekoladą Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inny przepis
Najważniejszą fazą przygotowań jest dobre upieczenie kruchego ciasta. Dodaj cukier, cukier waniliowy i cukier puder po odmierzeniu mąki i posiekaniu masła na małe kawałki. Następnie zagnieść żółtko i wodę. Można, ale nie trzeba wkładać ciasta do lodówki na 10 minut (polecam zrobić to przed latem, kiedy jest cieplej). Kończę na delikatnie posypanej mąką krawędzi, a następnie używam szklanki do zabijania kół z oceną bardziej widoczną niż to, co jest na horyzoncie pleśni. Mieszankę nakładam bezpośrednio na formy bez ich smarowania; Łatwo jest usunąć mieszaninę). Piecz przez około 15 minut lub do uzyskania złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 200°C. W miseczce mieszam śmietankę i uformowaną czekoladę, następnie wkładam do garnka z wrzącą wodą i odstawiam, aż czekolada się rozpuści. Mieszam. Babeczkę polałam musem czekoladowym, orzechami i niewielką ilością dżemu. Masę czekoladową pozostawiam do zastygnięcia.
Dodaj komentarz