kruche babeczki z – składniki:
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki konfitury z żurawiny albo czerwonych porzeczek
- 1/4 kostki masła
- tłuszcz do foremek
- 1 żółtko
- 6 łyżek konfitury z moreli
- 3 łyżki cukru
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 3 gruszki
kruche babeczki z Jak zrobić:
Zobacz także: inna receptura
Umieść mąkę na desce w filtrze. Dodać pokrojoną margarynę, cukier, żółtko i poncz cytrynowy. Od razu obrobić wypieki z kruchym spodem. Zawinąć w folię samoprzylepną, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. 2 Foremki na tartaletki wysmarować masłem. Były zamoczone w cieście. Widelcem zrobić dziury w dnie, aby masa nie nabrzmiała podczas pieczenia. W temperaturze 200°C piec przez dziesięć minut. 3 W międzyczasie przekrój obrane gruszki na pół, aby usunąć pestki. Mięso przekroić na pół. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Ułożyć na blachach do pieczenia. Przez kolejne 10-15 minut podgrzewaj. 4 Na jeszcze ciepłe placki posmarować dżemem morelowym. Po ostudzeniu tartaletki nadziewać dżemem żurawinowym lub porzeczkowym. Źródło: Naj
Dodaj komentarz