Przepis na Kruche babeczki z kremem chałwowym, sezamem i solonymi fistaszkami

Myślałam już, że mnie to nie spotka… Stało się w najmniej spodziewanym momencie i uderzyło z siłą słonia… Zakochałam się! Obiekt mojej miłości jest delikatny, intrygujący i niezwykle charakterny. Sprawia, że o bożym świecie zapominam i ciągle mi go mało. A jest nim połączenie chałwa-sezam-solony fistaszek. Z całego zakochanego serca polecam!

Składniki na babeczki z kremem chałwowym:

  • kruche ciasto:
  • 4 żółtka
  • 200g zimnego masła
  • dodatkowo:
  • 400g śmietany kremówki 36%
  • krem:
  • 340g mąki pszennej
  • mała garstka sezamu
  • garść solonych orzeszków ziemnych
  • 400g dowolnej chałwy (np. waniliowej; chałwa nie powinna mieć większych kawałków orzechów oraz czekolady)
  • 1 łyżka zimnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru

babeczki z kremem chałwowym Jak zrobić

Zobacz również: inna receptura

KRÓTKIE CIASTO Przesiej mąkę i cukier puder na blachę do pieczenia, dodaj rozdrobnioną wirusową margarynę i pokrój całość nożem, aż będzie przypominać kruszonkę. Robimy kopiec i dziurę. Masuj miksturę tak szybko, jak to możliwe rękami, po dodaniu żółtek i śmietany do otworu. Bez ugniatania ciasto należy połączyć w jedną, zwartą masę. Celem jest, aby nie ugniatać ciasta zbyt mocno ani nie przegrzewać go w dłoniach; W przeciwnym razie zamiast pozostać delikatnym ciastem, zamieni się w mokrą kruszonkę. W związku z tym natychmiast uformuj kulę, wyprostuj ją, owiń folią samoprzylepną i schładzaj przez trzydzieści minut. 2 3 Po tym czasie wyłożyć na blat (można delikatnie posypać mąką, żeby masa się nie kleiła), wyciąć z niego kółka i włożyć do foremek na babeczki. Każde dno nakłuwamy dokładnie widelcem, aby ciasto nie wyrosło podczas pieczenia. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Powinny pachnieć masłem i być rumiane. Po upieczeniu pozwól herbatnikom całkowicie ostygnąć w foremkach przed ich wyjęciem (wyskakują z foremek). 4 & 5 ŚMIETANKA Rozgnieść chałwę lub rozbić widelcem na mniejsze kawałki. W momencie, gdy pojawią się pierwotne pęcherzyki powietrza, usuń śmietanę z intensywności i umieść ją na patelni. Wlej chałwę do gorącej śmietanki i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny po ostygnięciu. 6 Następnie za pomocą miksera ubij śmietanę na puszystą masę. Śmietana z chałwą powinna szybko i pięknie rozrosnąć się pod ubijakami. 7 Na ostudzone spody babeczek układamy 2-3 kawałki solonych orzeszków ziemnych, a następnie nakładamy krem (można to zrobić łyżką lub włożyć krem do nadzienia ciastowego końcówką poprawiającą). Ziarna sezamu, które zostały ugotowane na sucho i całkowicie schłodzone, a także porcja orzecha, można posypać wierzchem. 8 9 Kruche spody, przed rozsmarowaniem kremu, można podobnie posmarować dżemem normalnym lub powidłem głównym i chwilę później ubić śmietanę. Sezam i solone orzeszki ziemne można oczywiście zastąpić ulubionymi orzechami.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *