Takie babeczki pamiętam jeszcze z dzieciństwa, były one pieczone na specjalne okazje typu komunie, wesela czy chrzciny. Każda taka babeczka byla jeszcze dodatkowo dekorowana masa maślana i ozdobiona cukierkami czy też kawalkami galaretki. Dla mnie jako smakosza orzechowych wypieków był to niezły smakolyk. Niestety nie udało mi się dostać oryginalnego przepisu więc postanowiłam trochę pokombinować i myślę że proporcje na nadzienie orzechowe bo o nie właśnie chodzi wyszly idealnie. Ja swoich babeczek nie dekorowalam dodatkowo oprócz czekolady ponieważ babeczki same w sobie są naprawdę smaczne a dodatek kawy delikatnie podkreślił ich smak.
Składniki na kruche babeczki z nadzieniem:
- 1/2 czekolady deserowej
- 30 dag mąki
- Nadzienie:
- 4 łyżki miodu
- 1.5 szklanki siekanych orzechów włoskich
- Ciasto:
- 20 dag masla
- 1 płaska łyżeczka kawy mielonej
- 10 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 1.5 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 2 jajka
kruche babeczki z nadzieniem Jak przygotować:
Zobacz również: domowe kruche ciasteczka
mocowań, uformować kulę, rozmasować ciasto i zamrozić je na około 60 minut. 2. Przenieś masę na posypany mąką stół, szklanką wytnij koła i włóż je do foremek na babeczki. 3. Nadzienie: Wymieszaj pozostałe składniki z białkami za pomocą trzepaczki lub miksera. Nałóż nadzienie do każdej babeczki łyżką na około 66% wysokości kształtu. 4. Pieczenie: ok. 25 minut w 180 stopniach. 5. Użyj upieczonego worka i mleka, które zostało razem zmiękczone pod prysznicem, aby rozjaśnić babeczki.
Dodaj komentarz