Przepis na Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym i nutą kawy

Takie babeczki pamiętam jeszcze z dzieciństwa, były one pieczone na specjalne okazje typu komunie, wesela czy chrzciny. Każda taka babeczka byla jeszcze dodatkowo dekorowana masa maślana i ozdobiona cukierkami czy też kawalkami galaretki. Dla mnie jako smakosza orzechowych wypieków był to niezły smakolyk. Niestety nie udało mi się dostać oryginalnego przepisu więc postanowiłam trochę pokombinować i myślę że proporcje na nadzienie orzechowe bo o nie właśnie chodzi wyszly idealnie. Ja swoich babeczek nie dekorowalam dodatkowo oprócz czekolady ponieważ babeczki same w sobie są naprawdę smaczne a dodatek kawy delikatnie podkreślił ich smak.

Składniki na kruche babeczki z nadzieniem:

  • 1/2 czekolady deserowej
  • 30 dag mąki
  • Nadzienie:
  • 4 łyżki miodu
  • 1.5 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • Ciasto:
  • 20 dag masla
  • 1 płaska łyżeczka kawy mielonej
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • 1.5 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 2 jajka

kruche babeczki z nadzieniem Jak przygotować:

Zobacz również: domowe kruche ciasteczka

mocowań, uformować kulę, rozmasować ciasto i zamrozić je na około 60 minut. 2. Przenieś masę na posypany mąką stół, szklanką wytnij koła i włóż je do foremek na babeczki. 3. Nadzienie: Wymieszaj pozostałe składniki z białkami za pomocą trzepaczki lub miksera. Nałóż nadzienie do każdej babeczki łyżką na około 66% wysokości kształtu. 4. Pieczenie: ok. 25 minut w 180 stopniach. 5. Użyj upieczonego worka i mleka, które zostało razem zmiękczone pod prysznicem, aby rozjaśnić babeczki.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *