Przepis na Marmurkowe babeczki z majonezem

Babeczki są przepyszne i niezwykle proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na co dzień do kawy, do koszyczka wielkanocnego, czy też będą uroczą i smakowitą dekoracją świątecznego stołu. A po co majonez? Nie martwcie się, ponieważ jest całkowicie niewyczuwalny, ale dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają.

Składniki na babeczki z majonezem:

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g maki ziemniaczanej
  • 10g kakao
  • 75g mąki pszennej
  • 3 łyżki majonezu (płaskie)
  • Polewa:
  • 2 łyżki mleka
  • Dodatkowo:
  • 50g czekolady mlecznej
  • (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm)
  • 3 jajka
  • 150g cukru

babeczki z majonezem Jak przygotować

Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura

1. Dokładnie wymieszaj w misce jajka, cukier, majonez, dwie mąki i proszek do pieczenia. Podziel pałkarza na dwie części: połącz mniejszą ilość z drugą 1/3 i 1/3. Foremki na babeczki posyp bułką tartą i olejem, a następnie stopniowo napełniaj je po jednej łyżce lekkiego ciasta, mieszanki kakaowej i nadmiaru jasnej mieszanki. Foremki należy napełniać tylko do 3/4 ich poziomu, ponieważ masa bardzo rośnie.) Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 minut (według sugerowanej „suchej patyczki”). Przygotowane do wyjęcia z metalowych talerzy i lekko schłodzone. Przygotuj dekorację. Czekoladę można rozpuścić w mleku i użyć do wykończenia smakołyków. Możesz udekorować swoje babeczki, jak chcesz, ale powinieneś poczekać, aż lukier stężeje, aby dekoracje lepiej się trzymały.)


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *