Babeczki są przepyszne i niezwykle proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na co dzień do kawy, do koszyczka wielkanocnego, czy też będą uroczą i smakowitą dekoracją świątecznego stołu. A po co majonez? Nie martwcie się, ponieważ jest całkowicie niewyczuwalny, ale dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają.
Składniki na babeczki z majonezem:
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75g maki ziemniaczanej
- 10g kakao
- 75g mąki pszennej
- 3 łyżki majonezu (płaskie)
- Polewa:
- 2 łyżki mleka
- Dodatkowo:
- 50g czekolady mlecznej
- (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm)
- 3 jajka
- 150g cukru
babeczki z majonezem Jak przygotować
Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura
1. Dokładnie wymieszaj w misce jajka, cukier, majonez, dwie mąki i proszek do pieczenia. Podziel pałkarza na dwie części: połącz mniejszą ilość z drugą 1/3 i 1/3. Foremki na babeczki posyp bułką tartą i olejem, a następnie stopniowo napełniaj je po jednej łyżce lekkiego ciasta, mieszanki kakaowej i nadmiaru jasnej mieszanki. Foremki należy napełniać tylko do 3/4 ich poziomu, ponieważ masa bardzo rośnie.) Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 minut (według sugerowanej „suchej patyczki”). Przygotowane do wyjęcia z metalowych talerzy i lekko schłodzone. Przygotuj dekorację. Czekoladę można rozpuścić w mleku i użyć do wykończenia smakołyków. Możesz udekorować swoje babeczki, jak chcesz, ale powinieneś poczekać, aż lukier stężeje, aby dekoracje lepiej się trzymały.)
Dodaj komentarz