Przepis na Mini babeczki wytrawne

Takie kruche babeczki można wypełnić nie tylko słodkim farszem ale i wytrawnym! Polecam wersję z jajkiem.

mini babeczki wytrawne – lista składników:

  • 0,5 jabłka
  • do dekoracji plasterki rzodkiewki
  • sól, pieprz
  • 300g mąki
  • 120g masła
  • 2 żółtka
  • Farsz:
  • 5 orzechów włoskich
  • 0,5 korzenia małego młodego selera
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • Babeczki:
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

mini babeczki wytrawne Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

1. Za pomocą noża dokładnie posiekaj składniki na ciasto. Następnie od razu je ułóż, zawiń w folię i włóż do lodowej skrzyni na około 30 minut. Po wyjęciu foremek na mini babeczki piecz ciasto przez 12 do 15 minut w 170 stopniach, aż się lekko zrumieni. 2. Farsz: Pozostałe składniki połączyć w misce z sokiem z cytryny i majonezem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Po obraniu selera zetrzyj go na drobnej siatce. Jabłko pokroić w cienkie słupki. Ugotowane jajka i orzechy drobno posiekaj. Ułóż babeczki z nadzieniem na wierzchu i udekoruj nacięciami rzodkiewki.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *