Takie kruche babeczki można wypełnić nie tylko słodkim farszem ale i wytrawnym! Polecam wersję z jajkiem.
mini babeczki wytrawne – lista składników:
- 0,5 jabłka
- do dekoracji plasterki rzodkiewki
- sól, pieprz
- 300g mąki
- 120g masła
- 2 żółtka
- Farsz:
- 5 orzechów włoskich
- 0,5 korzenia małego młodego selera
- 1,5 łyżki majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki ciepłej wody
- Babeczki:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
mini babeczki wytrawne Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis
1. Za pomocą noża dokładnie posiekaj składniki na ciasto. Następnie od razu je ułóż, zawiń w folię i włóż do lodowej skrzyni na około 30 minut. Po wyjęciu foremek na mini babeczki piecz ciasto przez 12 do 15 minut w 170 stopniach, aż się lekko zrumieni. 2. Farsz: Pozostałe składniki połączyć w misce z sokiem z cytryny i majonezem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Po obraniu selera zetrzyj go na drobnej siatce. Jabłko pokroić w cienkie słupki. Ugotowane jajka i orzechy drobno posiekaj. Ułóż babeczki z nadzieniem na wierzchu i udekoruj nacięciami rzodkiewki.
Dodaj komentarz