babeczki mandarynkowe – składniki:
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 35 g margaryny
- 3 duże łyżki jogurtu
- 2 mandarynki
- 90 g mąki
- 1 marchewka ok 100 g
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kostek czekolady
- 50 g cukru trzcinowego
babeczki mandarynkowe Jak zrobić:
Zobacz także: inna ciekawa receptura
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na miniaturowe muffiny mandarynkowe. Pokrój mandarynki na małe kawałki, obierając je. Na suchej patelni wymieszaj marchewkę i mandarynki, smaż przez 4-5 minut, a następnie podawaj. Gdy gotowanie dobiega końca, posyp cynamonem. Spraw, aby margaryna była delikatniejsza. Połącz cukier, proszek do pieczenia i mąkę w misce. W misce połącz marchewkę z mandarynkami, jogurtem i rozdrobnioną margaryną. Napełnij małe filiżanki wszystkimi dodatkami za jednym razem. Część podgrzałam w silikonowej foremce, żeby zrobić lód. Piec przez 18 do 20 minut w 180 stopniach. Po schłodzeniu można dodać markery lub czekoladę upłynnioną pod prysznicem wodnym.
Dodaj komentarz