Mało pracy, a jaki efekt smakowy. Babeczki wzbogaciłam super produktem, jakim jest konfitura borówka z gruszką. Konfitura ta świetnie nadaje się do mięs, ale jak widać, sprawdziła się w słodkim wypieku. I muszę przyznać, że skoro babeczki z apetytem zajadał mój młodszy syn, to znaczy, że są smaczne. Większość babeczek na drugi dzień już tak nie smakuje, jak w dniu pieczenia. Te są jeszcze lepsze, dzięki wilgoci od konfitury i dodatku oleju.
babeczki z konfiturą – lista składników:
- 2 jajka
- 1 słoiczek (200g) konfitury borówkowej z gruszką
- lukier:
- 1 łyżka kakao (czubata)
- 1/2 szk cukru pudru
- 1 szk mleka 1,5%
- 1/3 szk oleju rzepakowego
- kilka kropel mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel soku z cytryny
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- kolorowe posypki cukrowe
- dodatkowo:
babeczki z konfiturą Jak zrobić
A może spodoba Ci się także: inna receptura
Zasadniczo skonsoliduj dżem, mleko, olej i różne części. W następnej misce połącz proszek do pieczenia, piernik zing, kakao i mąkę. Suche mocowania należy szybko wymieszać z płynnymi mocowaniami, najlepiej widelcem. Podziel gotową mieszankę między foremki na babeczki. Na blasze do pieczenia nagrzanej do 175 stopni gotuj babeczki przez 25 minut. Późnowiosenne babeczki były dodatkowo lukrowane ze względu na fakt, że młodsze dziecko nie mogło stać z boku. Ubitą polewę wylewamy na ostudzone babeczki. W rezultacie oblodzenie jest ledwo zauważalne. Schłodzone babeczki posypać cukrem według uznania.
Dodaj komentarz