Składniki na piernikowe babeczki:
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 10 dag serka mascarpone
- 5 dag czekolady deserowej
- 1 łyżka rumu
- 15 dag masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cukru
- pszennej
- 1/3 szkl wody
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- owsianych
- 5 dag płatków
- 2 łyżki gęstej śmietany
- Poncz
- 1/3 szkl cukru pudru
- Krem
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 150 ml śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 20 dag mąki
piernikowe babeczki Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inna receptura
Piernikowe babeczki z kremem mascarpone Poncz: Połącz rum, cukier i wodę. Ciasto: Dodaj zimne masło i posiekaj przesianą mąkę oprócz proszku do pieczenia. Następnie dodaj płatki owsiane, cukier puder, kakao, jajka, migdały, miód, skórkę pomarańczową, aromat piernikowy i śmietankę. Po szybkim wyrobieniu ciasta zawiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyłożyć foremki na babeczki i upiec babeczki w nagrzanym piekarniku. Podgrzewać około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić ogrzane babeczki i wziąć prysznic z ponczem. Krem: W 2 łyżkach zimnej wody podgrzać żelatynę, aż zacznie pęcznieć. Bardzo zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać stopniowo po łyżce serek mascarpone. Na samym końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Przełóż krem do rękawa cukierniczego, aby wypełnić upieczone jeszcze zimne babeczki. Czekolada zmiękczona pod prysznicem wodnym może rozjaśnić Twój dzień.
Dodaj komentarz