Nie może ich zabraknąć na naszym wielkanocnym stole, oprócz innych pyszności babeczki wiodą prym. Prezentują się mega świątecznie. Puszyste, waniliowe z pysznym kremem mascarpone i słodką niespodzianką. Dzieciaki za nimi przepadają i nie tylko :-). Polecam
babeczki wielkanocne – lista składników:
- soli, 1/2 łyżeczki
- cukru pudru ( według uznania), 3 łyżki
- proszku do pieczenia, 3 łyżeczki
- jajeczka czekoladowe
- mąki pszennej, 300g
- serka mascarpone, 125g
- Jaja, 3 sztuki
- miękkiego masła, 125g
- ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka
- drobnego cukru do wypieków, 200g
- śmietany kremówki 30% lub 36%, 250ml
- mleka, 150ml
babeczki wielkanocne Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka
Najlepiej, aby wszystkie mocowania miały temperaturę pokojową. 2 Umieść mąkę, proszek do pieczenia i sól w misce, która została przesiana i odstaw. W misie miksera ubij masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Przyspiesz blender. Gdy dodamy każde jajko, ubij każde z osobna, aby się połączyło. Wmieszaj koncentrat waniliowy. Mieszaj delikatnie, tylko do momentu skonsolidowania mocowań, przed dodaniem przesączonej mąki. 3 Użyj papierowych kubków do wyłożenia formy na herbatniki. Napełnij kubki na herbatniki w 66% za pomocą hittera. 4 Po przyklejeniu na sucho tzw. babeczki powinny mieć złocisty odcień. Piec przez 20 do 25 minut. Na metalowej podstawce ostudzić przed wyeliminowaniem. 5 Śmietanę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Za pomocą miksera połącz serek mascarpone i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Użyj kremu do dekoracji babeczek.
Dodaj komentarz