słone babeczki – lista składników:
- łyżka majeranku
- 100 g żółtego sera
- 3 łyżki smażonej cebulki
- pieprz
- orzechów
- łyżka masła
- kilka pomidorków koktajlowych
- żółtko
- sól
- 0,5 łyżeczki czarnego
- cebula
- pieprzy
- Ciasto:
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dkg pieczarek
- 150 g mąki
- 1/2 szklanki włoskich
- zimna woda
- 0,5 łyżeczki soli
- Oraz:
- czarny
- Nadzienie:
- 3 łyżki smalcu
słone babeczki Przygotowanie
A może spodoba Ci się także: owsiane ciasteczka
Do każdego suchego elementu mieszanki dołączamy babeczki z grzybami i solą. Następnie dodać pozostałe składniki, smalec i łyżkę wody. Masę przełożyć do miski lub na blat, gdy zacznie się zlepiać i szybko zagnieść w kulę. Schłodzić i zawinąć w folię. Na patelni zeszklić cebulę na łyżce masła. Dodaj pokrojone grzyby, gdy płyn będzie klarowny i gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby będą miękkie. Dodać drobno posiekane orzechy i na koniec doprawić solą, piórami i majerankiem. Z mąki i tłuszczu można zrobić foremki do ciasta. Nadzienie należy równomiernie rozłożyć na wierzchu każdej babeczki. Piec przez 25 do 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babeczki zaczną się karmelizować na brzegach, wyjmij je z pieca i udekoruj cheddarem i pomidorami. Pozostawić do ostygnięcia na około dziesięć minut w gorącym piekarniku.
Dodaj komentarz