zielone babeczki – lista składników:
- kawałek cukinii
- 2 jajka
- olej do wysmarowania kokilek
- sól
- 4 łyżki mąki
- 4-5 pieczarek
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pszennej
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia
- 3 plastry bakłażana
zielone babeczki Przygotowanie:
Zobacz także: inny przepis
Zielone bułeczki gotowane na parze Drobno posiekaj grzyby, dopraw je solą i smaż na suchej patelni, aż sok będzie klarowny. Posolić, pokroić bakłażana w małe trójwymiarowe kształty i grubo zmielić cukinię. Dodaj sól do ubitych białek przed zmieszaniem ich z żółtkami, mąką i innymi składnikami (zmiażdż cukinię i bakłażana). Masę ugotować w wodzie do połowy wysokości foremek w czterech natłuszczonych kokilkach. Gotuj pod przykryciem przez około 12 minut. nbsp;
Dodaj komentarz